Pomembno je, da otrokovo pot spremlja resnica

V današnji oddaji Svetovalnica na radiu Ognjišče je tekel pogovor o posvojitvah, in sicer o tem kaj pomeni sprejeti otroka v posvojitev, kako pred tem predelati svoje bolečine in kako pomembno je, da proces posvojitve in otrokovo nadaljnjo pot spremlja resnica. Gostji pri novinarki Tanji Dominko sta bili dr. Viktorija Bevc, strokovna vodja Programa priprave na posvojitev in strokovna sodelavka v programu Marija Podbevšek Kališnik.

V oddaji so se dotaknili tudi včerajšnjega materinskega dneva ter se ob tem spomnili obeh mam, biološke, katere poslanstvo je bilo otroka roditi in posvojiteljske mame, ki nadaljuje skrb za otroka. Dr. Viktorija Bevc je ob tem poudarila: »Predaja otroka drugi materi je zelo pomembna. Kot posvojiteljski starši imamo pomembno vlogo, a tudi rojstvo otroka ni samoumevno, je danost, ki jo moramo sprejeti. Ob materinskem dnevu je prav, da obudimo spoštljivost ene matere do druge, od tega je zelo odvisna uspešnost posvojitve.«

Za posvojenega otroka ni dovolj, da zadovoljimo njegove osnovne potrebe, da mu damo hrano, dobro izobrazbo in draga oblačila, temveč je pomembno, da ga sprejmemo s posebnostmi in potrebami, ki jih ima, te pa se razlikujejo od potreb biološko rojenih otrok. To zmoreta starša, ki se zavedata, da v otrokovem življenju nista prva.

Da je posvojitev ukrep, ki je v prvi vrsti namenjen otroku, je pojasnila Marija Podbevšek Kališnik, ki pravi: »Prvenstveni namen posvojitve je sledenje optimalni koristi otroka, ki ostane brez možnosti življenja v biološki družini oziroma za katerega njegovi roditelji ne morejo skrbeti. To pomeni, da iščemo novi dom za otroka in ne obratno. Je nedvomno najboljši ukrep, ki zagotavlja dolgotrajnost odnosov, a hkrati tudi ena najbolj radikalnih izkušenj, ki jih otrok v življenju doživi, zato je pomembno, kako delamo s to izkušnjo«.  

V skupinski pripravi na posvojitev par lahko oblikuje realna pričakovanja, se pouči o potrebah posvojenih otrok, v skupini, kjer teče priprava na posvojitev, pa se sklenejo tudi prava prijateljstva, med ljudmi, ki so si med seboj v veliko podporo in pomoč še naprej v življenju.

Celotno oddajo lahko poslušate na spletni povezavi:

https://avdio.ognjisce.si/oddaja/svetovalnica_2024_03_26