Poslanstvo

Preventivna pomoč otroku

Otroci, ki gredo v posvojitev ali rejništvo, so praviloma pretrpeli že veliko hudega. Mnogi med njimi so bili zlorabljeni, trpinčeni in zanemarjeni. Dobra priprava nadomestnih staršev, posvojiteljev ter rejnikov in podpora pri vzpostavitvi zdravih medsebojnih odnosov s tujim otrokom ter pomoč pri vzgoji in vživljanju v novo okolje je največ, kar lahko storimo za take otroke. Lahko pa tudi rečemo, da najmanj, kar smo dolžni storiti zanje.

Pomoč partnerjem

Partnerji, ki ne morejo imeti lastnih otrok so zaradi tega pogosto v krizi “neplodnosti”, ujeti v začaran krog obupa in upanja na zanositev, ki obvladuje njuno življenje in njune odnose. Psihosocialna pomoč takim partnerjem privede do sprejemanja neplodnosti in posledično do sprostitve in umiritve njunih odnosov. Na Deteljici imamo s tem dobre izkušnje, saj mnogi pari potem tudi zanosijo.
Partnerji, ki se vključijo v Program preventivne pomoči otroku dobe mnoge informacije o možnostih posvojitev in rejništva, ter se intenzivno pripravljajo na starševstvo tujemu otroku. Ravno tako pomembna pa je tudi priprava na možno življenje brez otroka.

Podpora strokonvim službam

Strokovnim delavkam in delavcem centrov za socialno delo po Sloveniji nudimo sodelovanje pri izboru in iskanju čimbolj ustreznih nadomestnih staršev ali družin v primerih posvojitve in rejništva otrok vseh starosti in z različnimi motnjami v razvoju.

Osveščanje javnosti

….

Ta vnos je bil objavljen v O društvu. Zaznamek za trajno povezavo.