Biti posvojiteljska mama je življenjsko poslanstvo

Danes sta bili dr. Viktorija Bevc, strokovna vodja Programa priprave na posvojitev pri Društvu Deteljica ter Erna Flogie Dolinar, podpredsednica našega društva gostji v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija 1. Z voditeljico oddaje Ano Tavčar sta v nasvetih pred osmo uro spregovorili o tem, kako stopiti na pot posvojitve, kako in na kakšen način otroku povedati, da je posvojen in zakaj je pomembna priprava na posvojitev.

Podpredsednica Društva Deteljica Erna Flogie Dolinar je poudarila pomen odprte komunikacije od trenutka, ko otrok pride v družino. »Zgodba o posvojitvi mora rasti z otrokom. Nikoli kasneje v življenju otroka ni pravi čas ali pravi trenutek, da mu poveš, da je posvojen. Ko gremo v postopek posvojitve, je pomembno, da smo pripravljeni na to, da je otroku potrebno povedati zelo zgodaj«. Z gledalci je Erna delila tudi pogled na svojo vlogo posvojiteljske mame: »Včasih se pošalimo, da sem mama številka dve. Pred mano je še ena mama, biološka mama, ki je tega otroka prinesla na svet, da mi danes lahko živimo kot družina. Biti posvojiteljska mama je življenjsko poslanstvo, a se je o tej vlogi potrebno poučiti – prav v tem je pomen priprave na posvojitev. Pomembno je, da se kot odrasli pripravimo na vlogo posvojitelskih staršev, da znamo na primer odgovoriti na komentar, ti pa nisi prava mama. Seveda si prava mama, si pač mama, ki je prišla v življenje otroka kasneje. Če si pri sebi pomirjen z resnico, da ne moreš imeti svojih otrok in z resnico, da otrok nosi še druge korenine, so zadeve enostavnejše,« je pojasnila Erna.

Dr. Viktorija Bevc pa je spregovorila o bistvenih elementih priprave na posvojitev in o potrebi, da se pripravo na posvojitev opredeli tudi vsebinsko: »Vsebina priprave na posvojitev v konceptu socialnega dela še ni dovolj jasno zapisana. Rezultati raziskav in dolgoletne izkušnje v Programu priprave na posvojitev pri Društvu Deteljica pa kažejo, da so bistveni elementi priprave razbremenitev strahov in bolečine povezane z nezmožnostjo zanositve, oblikovanje realnih pričakovanj glede posvojenega otroka in poučitev o specifičnih potrebah posvojenih otrok.«

Obe gostji sta tudi poudarili pomen povezovanja posvojiteljskih in rejniških družin, parov brez otrok in posvojenih oseb, kot to omogoča Društvo posvojiteljskih družin Deteljica.

Oddajo s prispevkom o posvojitvah si lahko ogledate tukaj:

https://365.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/175022442