Prireditev ob 25-letnici Programa priprave na nadomestno starševstvo

23. novembra 2017, smo v Rimskih Termah, v okviru tradicionalnih dnevov Socialne zbornice Slovenije izpeljali dogodek, s katerim smo obeležili 25 let delovanja Programa priprave na nadomestno starševstvo pri društvu posvojiteljskih družin Deteljica.

Med tematsko posebej izbranimi glasbenimi točkami, ki jih je pripravila Petra Božič in s hčerko Lano eno od njih tudi izvedla, so člani programa, Zvone, Kristina Simončič ter Damjan Dolinar utrinjali  o doživljanju Programa, o pridobitvah v času vključenosti, o pomenu soočanja z neplodnostjo, o vprašanjih in razmišljanjih njihovih posvojenih otrok… Z izpovedjo o lastni izkušnji posvojitve sta njihove izpovedi obogatili izpovedi Vite in Kaje, odraslih posvojenk, ki sta na podlagi lastnih izkušenj spregovorili o pomenu odprtega, podpornega, razumevajočega komuniciranja staršev s posvojenim otrokom, o pomenu temeljite priprave in predvsem presežene neplodnosti staršev na odnose v posvojiteljski družini. Vsa omenjena pričevanja in smotrnost delovanja našega programa je strokovno opredelila voditeljica programa dr. Viktorija Bevc. Zahvalo vsem, ki so pripomogli k temu, da je program deloval in obrodil mnoge sadove zkozi četrt stoletja, ter SZS, ki nas je gostila ob tem pomembnem jubileju, pa je izrazil predsednik društva Alojzij Pavlinič. Tudi povezovalka prireditve, Bernarda Podlipnik, je posvojiteljica in svoje izkušnje, kot izkušnje mnogih, ki so se v programu Deteljice pripravljali na posvojitev, je pomenljivo mojstrsko vpletla v kito povezovalnega teksta.

Pred tem dogodkom je potekala okrogla miza »Posvojitve po novem Družinskem zakoniku«, pri kateri je sodelovala dr. Viktorija Bevc in nekateri člani Programa.