Novice

Prednovoletno srečanje

Po treh letih koronske suše nam je ponovno uspelo izpeljati prednovoletno srečanje. Le to je bilo v gostušču Rupar na Andreju nad Škofja Loko. Bilo je lepo, kot vedno. Večer so z igrico o medvedu in zajčkih, kot že velikokrat doslej, polepšale vzgojiteljice iz UKC Lj.. Ne smemo pa tudi pozabiti sv. Miklavža, parkeljna in angelčkov, ki so se jih razveselili še posebej otroci.  Zahvala za vse gre Ani in Gregorju ter Veroniki in Tomažu. Po dolgih letih pa smo uspeli izvesti tudi občni zbor z volitvami članov. Vse skupaj smo nekoliko prevetrili. Nova predsednica društva bo po novem Kaja Jereb.

Datumi sestankov in vseh spremljajočih dogodkov v programskem letu 2022/2023


Poletni tabor – Gorenje 2022

Poletni tabori tudi v preteklih dveh letih niso izostali in tudi letos so nam razmere dovoljevale izvedbo  poletnega tabora. Po 11-ih letih smo se spet vrnili na Zreško Pohorje, točneje v Gorenje pod Roglo. Zbralo se nas je kar lepo število in v organizaciji Veronike in Tomaža smo se podali na Lovrenška jezera,  pa zadnji dan do Črnega jezera, vmes pa smo obiskali Žičko kartuzijo, vesoljski center v Vitanju in se sprehodili med krošnjami. Vreme nam je dobro služilo, časa pa je bilo na pretek za druženje ter dva bogata večera, ki vedno znova postrežeta z zanimivimi izpovedmi. Po koncu zadnjega pohoda pa smo se na Svetih treh kraljih okrepčali s pohorskim loncem in pohorsko omleto. Hvala Veroniki in Tomažu za organizacijo.

 


Datumi sestankov in vseh spremljajočih dogodkov v programskem letu 2021/2022

Kljub ne preveč rožnatim obetom glede COVID-19 situacije upamo, da nam bo uspelo izvesti začrtani program. V kolikor pa to ne bo mogoče, se bomo prilagodili in vas o spremembah sproti obveščali.


Poletni tabor – Prekmurje 2021

Letos smo za izvedbo poletnega tabora izbrali CŠOD Murska Sobota. Kljub temu, da je na začetku kazalo slabo s številom udeležencev, se je na koncu zbrala kar lepa skupina približno 40 udeležencev. Vreme nam je služilo kot naročeno. Prvi dan je namreč močno deževalo, tako da smo si lahko brez slabe vesti ogledali Expano. Drugi dan je bilo zmerno oblačno in ravno primerno za pohod po Budincih oz. “Pohod po bregaj pa dolaj”. Pohod smo zaključili s kosilom in ogledom eko-socialne kmetije Korenika v Šalovcih. Zadnji – najbolj vroč dan pa smo izkoristili za spust po reki Muri in zaključno kosilo.
Tema prvega večernega druženja je bila predvsem, kako posvojeni otroci doživljajo praznovanje rojstnega dne. V zvezi s tem je bilo zanimivo slišati zgodbe več družin, ki so si do določene mere podobne, v določenih detajlih pa tudi precej različne. Ena družina pa je predstavila tudi problematiko navezovanja stika z roditeljico zaradi okornosti zakonodaje in posledično centrov za socialno delo.
Na drugem večernem druženju je bila tematika bolj široka, nekoliko več pa je bilo govora o metodi “Postavitve družine”, ki jo izvaja g.Matej Škufca.
Tabor je bil uspešno izpeljan tako s stališča izmenjave izkušenj kot tudi s stališča druženja.

Zapisala: Ana in Gregor


Datumi sestankov in vseh spremljajočih dogodkov v programskem letu 2020/2021

Tako, poletje smo pustili za seboj in upamo, da vam je vsaj malo uspelo pobegniti iz vsakdana in se napolniti z energijo. Pred nami je novo šolsko leto 2020/2021 in verjamemo, da bo tudi to zanimivo, plodno in polno pozitivnih izzivov. To je tudi čas, ko se po oddihu ponovno začnemo srečevati mi, Deteljičarji. Na zgornji povezavi lahko najdete vse datume sestankov osnovnega programa in veteranov s pohodi in vsemi spremljajočimi dogodki ter upamo, da nam bo leto naklonjeno in se bomo urnika lahko držali v polni meri.


Poletni tabor – Tolmin 2020

Tudi POLETNI TABOR 2020, ki ga je letos zaznamovalo slabo vreme v Tolminu, je zdavnaj za nami. Kljub vztrajnemu dežju, smo bili mi še bolj vztrajni in kot že tolikokrat zapored dokazali, da pregovor “dokler bo volja, bo tudi pot” povsem drži. Tabor je bil vsebinsko bogat in kar je najpomembneje, je potekal v prijetnem vzdušju. Naše druženje, utrjevanje in tkanje družinskih in prijateljskih vezi, je ustvarilo lepe spomine, ki nam bodo privabili nasmeh na obraz skozi vse leto.

Ob tej priložnosti gre še enkrat iskrena zahvala gostom na obeh tematskih večerih, Luciji in Andreju, Maruši ter vsem ostalim odraslim posvojencem, ki so bili z nami pripravljeni deliti svoje osebne zgodbe. Hvala vam, vaše izpovedi nam veliko pomenijo.


2.10.2018 je bila dr. Viktorija Bevc gostja oddaje Svetovalnica na radiu Ognjišče. Tema so bile posvojitve. Povezava na oddajo iz radijskega arhiva.


Datumi sestankov in vseh spremljajočih dogodkov v programskem letu 2018/2019

Na zgornji povezavi lahko najdete vse datume sestankov osnovnega programa in veteranov s pohodi in vsemi spremljajočimi dogodki v programskem letu 2018/2019.


Poletni tabor drušva Deteljica – Kočevje 2018


Oddaja na Radio Slovenija – Svetovalni servis – Posvojitve 16.04.2018

Gostja dr. Viktorija Bevc

Povezava do oddaje


Prerano slovo našega člana in prijatelja Tomaža Brica

Po dolgotrajnem boju z boleznijo se je 14.1.2018 poslovil naš zvesti član in prijatelj Tomaž Bric. Na vsako naše vabilo se je vedno prijazno odzval. Žal zadnje čase, v času njegove bolezni, le z opravičilom. Veseli smo bili, da nas je skupaj z družino obiskal na našem zadnjem poletnem taboru v Prekmurju.

V spomin na naše druženje objavljamo tole fotografijo s poletnega tabora 2006.

TO JE NAŠA ZGODBA – Pričevanje Marjane in Tomaža Brica


Prireditev ob 25-letnici Programa priprave na nadomestno starševstvo

23. novembra 2017, smo v Rimskih Termah, v okviru tradicionalnih dnevov Socialne zbornice Slovenije izpeljali dogodek, s katerim smo obeležili 25 let delovanja Programa priprave na nadomestno starševstvo pri društvu posvojiteljskih družin Deteljica.

Med tematsko posebej izbranimi glasbenimi točkami, ki jih je pripravila Petra Božič in s hčerko Lano eno od njih tudi izvedla, so člani programa, Zvone, Kristina Simončič ter Damjan Dolinar utrinjali  o doživljanju Programa, o pridobitvah v času vključenosti, o pomenu soočanja z neplodnostjo, o vprašanjih in razmišljanjih njihovih posvojenih otrok… Z izpovedjo o lastni izkušnji posvojitve sta njihove izpovedi obogatili izpovedi Vite in Kaje, odraslih posvojenk, ki sta na podlagi lastnih izkušenj spregovorili o pomenu odprtega, podpornega, razumevajočega komuniciranja staršev s posvojenim otrokom, o pomenu temeljite priprave in predvsem presežene neplodnosti staršev na odnose v posvojiteljski družini. Vsa omenjena pričevanja in smotrnost delovanja našega programa je strokovno opredelila voditeljica programa dr. Viktorija Bevc. Zahvalo vsem, ki so pripomogli k temu, da je program deloval in obrodil mnoge sadove zkozi četrt stoletja, ter SZS, ki nas je gostila ob tem pomembnem jubileju, pa je izrazil predsednik društva Alojzij Pavlinič. Tudi povezovalka prireditve, Bernarda Podlipnik, je posvojiteljica in svoje izkušnje, kot izkušnje mnogih, ki so se v programu Deteljice pripravljali na posvojitev, je pomenljivo mojstrsko vpletla v kito povezovalnega teksta.

Pred tem dogodkom je potekala okrogla miza »Posvojitve po novem Družinskem zakoniku«, pri kateri je sodelovala dr. Viktorija Bevc in nekateri člani Programa.


Prednovoletno srečanje članov Deteljice 2017

V soboto, 25.11.2017, pa smo na Križni gori nad Škofja Loko, v gostilni Pri Boštjanu izvedli tradicionalno prednovoletno srečanje. Tudi letos se lahko pohvalimo s številčnim obiskom. Zbralo se nas je blizu 70. Večer je nam in predvsem otrokom popestril Čarovnik Grega, gostilna je poskrbla za dobro hrano, časa za prijeten klepet pa verjetno tudi ni bilo premalo.

 


Pohod na Slavnik

V nedeljo, 19.11.2017 se nas je manjša skupina podala na Slavnik. Vreme nam je bilo naklonjeno in ob prijetnem druženju smo imeli prav lušten izlet.


Poletni tabor Deteljice – Prekmurje 2017

Še en poletni tabor je za nami. Tokrat smo se podali na severovzhodni rob Slovenije, v Prekmurje.  Tabor je potekal od nedelje, 6.8. do torka, 8.8.2017. Nastanjeni smo bili Dijaškem domu Murska Sobota. Kot vedno, je bilo tudi tokrat na sporedu nekaj zanimivih izletov in pohodov. Prvi dan smo obiskali čudovit razgledni stolp Vinarium nad Lendavo. V ponedeljek smo se podali na pohod v bližini tromeje, osvojili najvišji vrh Goričkega – Sotinski breg 418 m.n.m.. ter Serdiški breg, kjer smo se okrepčali s odličnim bogračem. V torek smo imeli v planu čolnarjenje po reki Muri, pa je bilo zaradi obilnega deževja v sosednji Avstriji le to odpovedano. Pa smo se zapeljali v Grad in obiskali doživljajski park Vulkanijo, kjer smo se veliko naučili o našem podzemlju.

Kot običajno smo se veliko družili, “športali”, pogovarjali, utrjevali naše prijateljske vezi ter ob tematskih večerih izmenjali marsikatero predragoceno izkušnjo.

Za organizacijo sta bila zadolžena Tadeja in Borut, ki sta se izkazala več kot odlična gostitelja.

V sklopu tabora smo izvedli občni zbor našega društva, saj je to ena od redkih priložnosti, kjer se nas zbere veliko število članov.


Prednovoletno srečanje, 3.12.2016

Kot že vrsto let doslej smo se člani društva Deteljica v precejšnji zasedbi udeležili prednovoletnega srečanja, ki je bilo 3.12.2016 na turistični kmetiji Kisovec na Zaplani. Vzgojiteljice vrtca UKC LJ so za vse nas pripravile igrico Zrcalce, naše najmlajše pa so živali iz igrice na koncu predstave tudi obdarovale. Hrana je bila odlična, plesa željni pa so lahko tudi zaplesali.


Občni zbor društva Deteljica, 21.11.2016

V ponedeljek, 21.11.2016 smo na začetku rednega srečanja izvedli redni občni zbor društva Deteljica. Na srečanju, ki je sledilo, pa je svojo zgodbo predstavila starejša posvojenka.


Poletni tabor Vojsko 2016

Letošnji poletni tabor je potekal od nedelje, 7.8. do torka, 9.8.2016. Nastanjeni smo bili v CŠOD Vojsko. Verjetno nas je bilo kar nekaj takih, ki smo bili prvič na Vojskem, na planoti nad Idrijo, gotovo enem od biserov Slovenije. Ob prijetnem druženju in kramljanju smo opravili dva lepa pohoda. Pogovorni večeri nas vsakokrat povežejo. Zadnji dan smo obiskali idrijski rudnik, okusili idrijske žlikrofe ter si ogledali Divje jezero.

Zahvala vsem udeležencem in vsem, ki ste poskrbeli, da je tabor lepo uspel, še posebej pa Matjažu Gnezdi, ki je imel s pripravo in organizacijo največ dela in skrbi.


Prednovoletno srečanje članov društva Deteljica, 28.11.2015

V soboto, 28.11.2015, smo imeli v Gostilni pri Japu na Dolenjskem prednovoletno srečanje naših članov. Za prijetno glasbo in ples je poskrbel ansambel Domačini. Otroci so nam popestrili večer z nastopi. V večini so bile to glasbene točke. Ker so se zelo dobro odrezali in ker so bili v preteklem letu dokaj pridni, pa jih je obiskal še sveti Miklavž in jim prinesel darila.


37. tradicionalno srečanje posvojiteljskih družin v Preddvoru

V nedeljo, 4.10.2015, je bilo v Preddvoru 37. srečanje posvojiteljskih družin. Srečanja potekajo že od leta 1977, od leta 1994 dalje v organizaciji društva Deteljica. Udeležba ni bila rekordna, smo se pa tisti, ki smo se udeležili srečanja, imeli lepo in se skupaj z otroki zabavali na delavnicah. Delavnice za otroke so tudi letos vodile vzgojiteljice iz vrtca Klinični center. Kot ponavadi smo ob bok srečanju izvedli tudi občni zbor društva Deteljica. Pogledali smo delovanje in poslovanje društva v zadnjem letu ter izvedli volitve, na katerih je bilo potrjeno dosedanje vodstvo.


Poletni tabor – Tolmin 2015


Kar lepo število članov se je udeležilo poletnega tabora, ki bo potekal od nedelje, 2.8. do torka, 4.8.2015 v dolini reke Soče. Nastanjeni smo bili v CŠOD Soča v Tolminu. Izvedli smo nekaj zanimivih izletov in pohodov. Ker je v dolini reke Soče potekala ena največjih front prve svetovne vojne, smo že prvi dan obiskali muzej na prostem na Kolovratu in grobnico italijanskih vojakov v Kobaridu. Naslednji dan smo se podali na planino Razor, nekateri pa so pot podaljšali še z osvojitvijo vrha Vogel. Zadnji dan pa smo obiskali še Tolminska korita in druženje končali s kosilom ob reki Soči, v kateri smo se nekateri še nekoliko ohladili.

Večerna druženja nam bodo vsem ostala v lepem spominu zaradi izpovedi in prepevanja v družbi z otroki.


Oddaja Obzorja duha na RTV SLO1, 12. aprila 2015

V oddaji Obzorja duha, ki je bila predvajana na RTV SLO1, 12. 4. 2015, in je bil del oddaje namenjen temi Pravice otrok, sta nastopili tudi Kaja in Ana. Zelo lepo sta predstavili svoje poglede ter opozorili na pomembnost priprave posvojiteljskih staršev na posvojitev. Več si lahko ogledate v oddaji od osme minute delje.


Pohod na Kofce, 8.3.2015

V prebujajoči se pomladi smo se v lepem sončnem vremenu v majhni skupini podali na Kofce v Karavankah.


Predstavitev knjige PEGE NA SONCU

 
V ponedeljek, 2.2.2015, smo bili priča predstavitvi knjige PEGE NA SONCU. Predstavitev je bila v prostorih društva Deteljica, samemu dogodku pa je prisustvovalo štirideset članov in gostov. Po kratkem uvodnem nagovoru, ki ga je pripravila mag. Sandra Bregar, se je najprej kar sam predstavil avtor knjige mag. Ivan Sivec ter nam povedal marsikaj zanimivega o njegovem bogatem pisanem opusu. Sledil je osrednji dogodek, to je predstavitev knjige, kjer sta avtorjevim besedam z branjem dveh odlomkov sledila še literarna junaka Sara in Žan. Knjigo – zgodbo je s socialnega vidika osvetlila še avtorica spremne besede dr. Viktorija Bevc. Ker pa smo bili tik pred slovenskim kulturnim praznikom, nam je velik poznavalec in preučevalec, avtor prej omenjene knjige povedal njegov, bolj svetel pogled na dr. Franceta Prešerna. Naše druženje smo zaključili s slastnim pecivom.

 


Prednovoletno srečanje članov društva Deteljica, 29.11.2014

Tokrat smo naše prednovoletno srečanje obeležili v Gostilni pri Japu na Dolenjskem. Pester zabavni program so lepo pripravili Branka, Kaja, Tadej in Klemen. Vsem ena velika zahvala. Plesna učiteljica je dobro pripravila plesni točki skupaj z otroci. Zelo zanimivi pa so bili nastopi otrok, še posebej tistih pri katerih so sodelovali tudi starši.

 


Pohod na Gospodično na Gorjancih

Na megleno jesensko nedeljo, 26.10.2014 smo se podali na Gospodično na Gorjancih. V koči na vrhu smo se odlično okrepčali. Le pot navzdol naokoli po cesti je bila nekoliko dolga. Pa vendar smo skupaj preživeli prijetno nedeljo.


36. tradicionalno srečanje posvojiteljskih družin v Preddvoru

V nedeljo, 28.9.2014, je bilo v Preddvoru srečanje posvojiteljskih družin. Kljub nekoliko manjši udeležbi je srečanje minilo v prijetnem druženju. Kot že vrsto let, so nam z igralnimi rekviziti, igrico ter delavnicami za otroke priskočile na pomoč vzgojiteljice vrtca, ki svoje poslanstvo opravlja na UKC Ljubljana. Ob srečanju smo izpeljali tudi občni zbor društva.

 

 


POLETNI TABOR FARA 2014

Zelo sveži so še spomini na minuli poletni tabor društva Deteljica, ki smo ga preživeli v dolini reke Kolpe. Tabor je potekal od nedelje, 3.8. do torka, 5.8.2014, nastanjeni pa smo bili v CŠOD Fara pri Kostelu. Letošnje poletje je precej pod vplivom deževnega vremena in tudi nad našim taborom je stalno visela senca slabega vremena. Lahko bi rekli, da smo imeli srečo, saj se nam ob naših dogodkih na prostem dež ni približal. Prvi dan, ko smo imeli predviden pohod do gradu Kostel, smo se ustrašili nevihte in smo se na pol poti obrnili. Drugi dan smo zadovoljni in morda nekoliko utrujeni izvedli pohod po Kostelski grajski poti. Vmes smo se še okrepčali na turistični kmetiji Padovac.

 

 

Oba večera sta minila ob prijetnem druženju in izpovedih na teme, ki so pereče v Deteljici. Otroci so se zabavali pod varstvom Lare in Lucije ter starejših posvojencev. Na koncu smo še skupaj zapeli in tukaj brez “Lubenice” seveda ni šlo. Slaba vremenska napoved za torek, ko je bil na sporedu rafting, je še nekoliko oklestila seznam udeležencev. Pa smo imeli tudi tokrat srečo in vreme nas je prav obdarilo. Res, da je bila Kolpa hladna in ni bila primerna za kopanje, vendar za rafting prav odlična. Ko smo končali spust po reki Kolpi, se je odlično prileglo še kosilo na domačiji Skender. S tem smo zaokrožili naš poletni tabor. Dež je počakal, da smo se odpeljali, ko pa smo bili v avtih, nam je bilo že čisto vseeno zanj.

Zahvala varuškama Lari in Luciji, glasbenima animatorjema Borutu in Damijanu ter vsem, ki ste z veselim razpoloženjem polepšali naš tabor.

Na svidenje ob začetku programa 8. septembra ali pa konec septembra na srečanju posvojiteljskih družin v Preddvoru, Lojze Pavlinič


Novoletno srečanje, 23.11.2013

Že tretje leto zapored smo prednovoletno srečanje društva Deteljica preživeli pod Roglo v gostišču Smogavc. Program je bil pester in zanimiv.

Otroke je obiskal gospod Rudi in jim predstavil nekaj zanimivih živali, vsem nam pa je želel dati vsaj nekaj občutka do živali.


Velika zahvala Klemenu za celotno organizacijo, pripravo programa, povezovanje in Albini za grafično oblikovanje.

 


Pohod do Blejske koče na Lipanci

V nedeljo, 27.10.2013, smo se manjšem številu zbrali na Pokljuki, na rednem pohodu programa in se v prelepem jesenskem, skorajda poletnem vremenu podali na pohod do Blejske koče na Lipanci.


35. TRADICIONALNO SREČANJE POSVOJITELJSKIH DRUŽIN V PREDDVORU

V nedeljo, 29.9.2013, smo pod pokroviteljstvom našega društva izpeljali 35. tradicionalno srečanje posvojiteljskih družin v Preddvoru. Kljub deževnemu vremenu je bila udeležba kar lepa, saj se nas je zbralo okoli 15 družin. Da pa nas deževno vreme ni oviralo, je poskrbel naš gostitelj srečanja Hotel Bor, ki nam je odstopil del grajskih prostorov. V eni dvorani so otroci in starši uživali v delavnicah in igrah, ki so jih, tako kot že vrsto let, pripravile vzgojiteljice vrtca ljubljanskega kliničnega centra in smo jim za njihov trud zelo hvaležni. V hodniku je bil prostor za pogovore, saj se med enim in drugim srečanjem nabere veliko tem za pogovor. V času srečanja pa smo v drugi dvorani izpeljali občni zbor društva Deteljica. Večina se nas je zbrala še na skupnem kosilu in smo tudi ta čas izkoristili za prijetno druženje.


POLETNI TABOR V PLANICI 2013

Od nedelje, 4.8. do torka, 6.8.2013 je potekal letošnji poletni tabor članov Deteljice v Planici. Zbrali smo se v precejšnjem številu in v treh dneh uživali v pohodih do Zelencev, obiska Belopeških jezer od koder smo s podali pod Ponco do koče Luigi Zacchi in ogleda planinskega muzeja v Mojstrani ter pohoda do slapa Peričnik. Lahko se strinjamo, da smo se imeli prav prijetno in da so naši otroci zelo uživali ter navezali dragocene stike. Gotovo ne bodo pozabili prvega dne, ko so se jim na pohodu predstavile tri dobre vile in jim dale napotke kako najti Kekca, ki so ga na koncu tudi našli.

Zahvala asistentkam Sandri, Kaji in Lari, da so se ob večerih posvetile našim otrokom ter nam tako omogočile sproščene večerne pogovore. Še prav posebej pa se moramo zahvaliti Erni in Damijanu za pomoč pri organizaciji ali bolje za vodenje in izpeljavo samega poletnega tabora. Se že veselimo naslednjega tabora.


RTV SLO, 8. april 2013

Oddaja Tednik: Prispevek o posvojenem otroku, ki ga išče gospa, ki je v porodnišnici, po odhodu roditeljice, skrbela zanj. Sedaj bi ga rada srečala! (Prispevek se nahaja od 34’45” in 40’50”)
Voditelj: Janko Šopar


RTV SLO, 29. marec 2013

Oddaja Slovenci Evropejci: O mednarodnih posvojitvah
Voditeljica: Mojca Mavec
Svoj pogled glede mednarodnih posvojitev je predstavila tudi mag. Viktorija Bevc


Tednik Družina, 10. februar 2013

Članek: Skupaj za nasmeh življenja
Intervju z mag. Viktorijo Bevc, strokovno voditeljico programa priprave na nadomestno starševstvo

Novinarka Jana Podjavoršek

»Hvaležna sem za vse, kar sem naredila in ni mi žal niti ene minute,« se s hvaležnostjo ob 20-letnici programa priprave na nadomestno starševstvo ozira na prehojeno pot mag. Viktorija Bevc, strokovna voditeljica in gonilna sila programa. »Kolikor sem dala, sem tudi dobila. S podporo svoje družine sem zmogla tudi takrat, ko je bilo težko.« Sogovornica se veseli z vsakim otrokom, ki ga sprejmejo dobro pripravljeni pari, »ostaja pa grenak priokus, da pri nas ni omogočena vsem otrokom posvojitev z dobro usposobljenimi, pripravljenimi nadomestnimi starši, ki so poučeni med drugim tudi o posebnih potrebah posvojenega otroka.« (več…)


 

 

Avdio posnetek koncerta (Radio Ognjišče) – 2012 10 31 Deteljica koncrt ob 20 letnici

Ob 20 letnici programa na nadomestno starševstvo smo 29. septembra 2012, v zavodu Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano izpeljali slavnostni koncert. Zahvaljujemo se vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nas velikodušno podprli, da smo lahko izpeljali koncert.

Pecivo, vino in ostale dobrote ob pogostitvi so darovali člani in simpatizerji društva Deteljica. Zahvaljujemo se tudi za vse prostovoljne prispevke.

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.