Neplodnost

Neplodnost je tako v Sloveniji kot v svetu vse pogostejša, saj se po podatkih s težavami z zanositvijo sooča vsak šesti par, število neplodnih parov in umetnih oploditev pa narašča iz leta v leto. Dejstvo je, da pari v samem postopku biomedicinske obravnave potrebujejo več kot le zdravljenje neplodnosti, a so pogosto spregledani in niso deležni ustreznega svetovanja.

Spoznanje, da lastnih otrok ne bomo imeli, nas običajno privede v stisko, ki jo spremljajo občutki izgube, razočaranja, obžalovanja in krivde. Pogosti so tudi občutki, da nimamo kontrole nad svojim življenjem. Ujeti smo v začaran krog obupa in upanja na zanositev.

Ob neuresničeni želji po otroku se nam pogosto poraja vprašanje kako naprej v življenju, ki nas privede tudi do razmišljanja o možnosti posvojitve.

V koliko so razlog za posvojitev ali rejništvo otroka težave z zanositvijo, je bistvenega pomena, da se s tem spoprimemo in pomirimo. Resda je proces žalovanja dolgotrajen in ga ne moremo preseči čez noč, je pa pot nekoliko krajša, če veš, da nisi sam, da ti je na voljo ustrezna strokovna pomoč in osebe, ki razumejo, ker se s tem tudi same soočajo.

Svetovanje in podpora pri spoprijemanju z neplodnostjo je paru, ki se vključi v Deteljico na voljo pred samo posvojitvijo v Programu priprave na posvojitev, pa tudi po posvojitvi, saj nepredelana neplodnost pomembno vpliva tudi na družinsko dinamiko in komunikacijo v socialni družini. Ne smemo namreč mimo tega, da se bomo pri vzgoji posvojenega otroka soočali še z vrsto drugih vprašanj in izzivov, kot pri vzgoji biološkega otroka. V letih delovanja društva Deteljica smo spoznali, da je ravno preseganje stiske, ki jo povzroči neplodnost tisto, kar pomembno vpliva na kvalitetnejše partnerstvo, kvalitetnejšo izrabo časa, ko par čaka na posvojitev otroka, na boljšo pripravljenost na sprejem otroka, bolj samozavestnemu in tudi uspešnejšemu sodelovanju s strokovno službo, ki vodi postopek posvojitve ali rejništva za otroka in kar je najpomembnejše – na kvalitetnejše starševstvo.